10 Feiten & Fabels over IPL Definitief ontharen
10 Feiten & Fabels over IPL Definitief ontharen
10 feiten & fabels over ontharen via IPL op een rij!
1. Alleen artsen mogen met IPL werken (fabel)
Flitslichttherapie zijn volgens de weg BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidsmarkt) geen voorbehouden behandelingen. Daarom mogen ook andere specialisten deze behandeling toepassen.
De ANBOS en Kwaliteitscentrum voor Schoonheidsverzorging introduceerden ruim vijf jaar geleden een speciale onafhankelijke opleiding hiervoor.
2. Er gebeurt weinig nieuws in ‘ontharingsland’ (feit)
De laatste 10 jaar zijn er niet echt spectaculaire ontwikkelingen geweest op dit gebied. Het wachten is op een grote doorbraak waarbij haar van binnenuit gepigmenteerd wordt door middel van gen-en nanotechnologie. Bij de juiste pigmentenring is haar immers te verwijderen. Maar dit is nog allemaal toekomstmuziek.
3. Alleen vrouwen laten zicht ontharen (fabel)
Vrouwen zijn wel de grootste doelgroep en laten vooral de bikinilijn, oksels en bovenlippen ontharen. Bij mannen zijn de buik en rug favoriet.
4. Iedere schoonheidsspecialist kan een IPL behandeling geven (fabel)
IPL behandelingen zijn risicovolle behandelingen. Zorg daarom dat je bij een salon bent die met Europees Goedgekeurmerkt apparatuur werkt. En een deskundige specialist die weet wat ze gaan het doen is. De gevolgen van een verkeerde behandeling kunnen bijvoorbeeld verbranding zijn met als resultaat littekenvorming. Het gaat echter niet om blijvend letsel met pigmentverschuiving, maar om tijdelijke verstoring in de opperhuid.
5. Je bent niet in één winter klaar met de behandelingen, maar wel gauw een jaar in behandeling (feit)
De winter is wel een goede periode om te starten met IPL ontharen. Bij blootstelling aan de zon (of zonnebank) mag je 2 weken voorafgaand of nadien niet behandeld worden met IPL. Dit om verstoring in de huid zoals pigmentverschuivingen te voorkomen. IPL behandelingen moeten wel vaker uitgevoerd worden, omdat maar 20% van alle zichtbare haartje op dit moment in de groeifase zitten. Om de 5 tot 10 weken vind er een behandeling plaats en er zijn al gauw minimaal 10 behandelingen nodig. Het aantal behandelingen verschilt per persoon en per ter behandelen gebied. Maar je bent dus wel snel 60 weken verder voor het volledige resultaat. Dit resultaat gaat geleidelijk, dus na de zomer starten met de behandelingen is wel een goed idee.
6. Ik mag niet scheren tussen de behandelingen door (fabel)
De haartjes moeten wel duidelijk zichtbaar zijn boven de huid. Zo wordt er voldoende licht opgenomen in het pigment van het haartje. Scheren tussen de behandelingen door kan prima. Houdt er wel rekening mee dat de haartjes dunner worden en langzamer gaan groeien. Bij de eerste behandelingen moeten de haartjes 24 tot 48 uur van te voren geschoren zijn, maar aan het einde van het traject kan dit zelfs wel een week zijn. Harsen tussen de behandelingen door wordt sterk afgeraden! Hiermee verwijden je de haartjes met wortel en al, dit kan het resultaat van IPL ontharen belemmeren.
7. Definitief ontharen bestaat (feit en fabel)
Zowel een feit als een fabel. Door ontharen met IPL wordt de follikel opgeruimd en die ruimte wordt opgevuld door collageen. Het aantal haarfollikels ligt met je geboorte vast, dus als er een vernietigd is, dan is deze echt weg, dat is een feit. Het spanningsveld ligt’m echter hierin dat klanten verwachten dat ze levenslang haarvrij zijn, dat is een fabel. Haarfollikels bevinden zicht in verschillende fasen. De belangrijkste fasen voor ontharen zijn de groeifase en de rustfase. De haarfollikels die zich in de groeifase bevinden, worden definitief verwijderd. De haarfollikels in de rustfase blijven ongedeerd. Dit is ook de reden waarom er meerdere behandelingen nodig zijn. Maar er kunnen onderin de huid haartjes zijn die jaren in de rustfase zitten, die later geactiveerd worden door bijvoorbeeld hormoon veranderingen. Er kunnen dus nabehandelingen nodig zijn om het behaalde resultaat te behouden.
8. Ontharen met IPL kan altijd (fabel)
Er zijn contra-indicaties, zoals overgevoeligheid voor licht, hormonale klachten, bepaalde ontstekingen, maar ook mensen met auto-immuunziekte zoals reuma of epilepsie. Of mensen met een pacemaker, kunnen zicht niet ontharen met IPL. Ben je zwanger? Stel de behandeling dan uit tot 9 maanden na je bevalling. Door de zwangerschapshormonen zitten er namelijk veel meer haren in de rustfases. Daarnaast worden alle behandelingen met apparatuur altijd afgeraden tijdens de zwangerschap.
9. Er is de laatste jaren steeds meer ophef over IPL ontharen (feit)
Het onderwerp speelt al jaren, er leek sinds januari 2018 al meer duidelijkheid te zijn over de wetgeving omtrent IPL-behandelingen. Maar het wetvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste kamer. De minister van Volksgezondheid pleitte ervoor dat IPL ontharen alleen nog maar uitgevoerd kan worden door artsen en huidtherapeuten vallend onder artikel 3 van de wet BIG. Schoonheidsspecialistes zouden dan de behandeling niet meer zelfstandig uit mogen voeren. Een bittere pil voor ons. Zeker omdat bij ons de behandelingen altijd probleemloos verlopen. Gelukkig pleit de brancheorganisatie ANBOS nog steeds voor bekwaam vakmanschap en zelfregulering. Wel begrijpt de ANBOS (en wij natuurlijk ook) het belang van de consumentenveiligheid. Om kwaliteit te kunnen bieden willen ze wel het verschil tussen de vakvrouwen en beunhazen zichtbaar maken. Daarom pleiten ze voor een selecte groep goed opgeleide en geregistreerde schoonheidsspecialisten, die toestemming hebben om zelfstandig te blijven werken met IPL.
Wij blijven de ontwikkelingen in de gaten houden en zorgen voor de juiste vakdiploma’s en registraties. Mocht het echt zover komen dat alleen artsen de behandeling mogen uit gaan voeren, dan vind er altijd een overgangsperiode plaats, voor de klanten die al onder behandeling zijn.
10. Een uitgebreid intake is niet nodig (fabel)
Een intakegesprek is wel degelijk noodzakelijk. We moeten weten of er conta-indicaties zijn, waardoor we niet mogen behandelen. Wat is je huidtype, waarop we ons apparatuur goed in kunnen stellen. Zitten er metalen delen of tattoos op de te behandelen gebieden, waardoor we hier niet kunnen behandelen. Maar ook vertellen we ons behandelplan, welke verwachtingen je kan hebben en hoe IPL nou precies werkt. Bij elke behandeling willen we ook graag weten of er veranderingen zijn qua medicijnen, medische zalven of hormonale veranderingen. Een bekwaamde salon begint daarom dus altijd met een intakegesprek. Bij ons is deze gratis en vrijblijvend. Ben je erg gevoelig? Dan kunnen we ook een proefshot op een onzichtbare plek van het lichaam uitvoeren en 14 dagen wachten, om te kijken of er ook een reactie optreedt.
Plan via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek met ons in.
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor jou
Ervaringen
VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!
Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!