
’Kan ik kanker krijgen van een zonnebrand spf ?’
’Krijg ik kanker krijgen van een zonnebrand spf ?’
De onderzoeken hiervoor zijn nog in volle gang, maar er wordt steeds vaker gewaarschuwd voor schadelijke stoffen in cosmetica, waaronder micro plastics en chemische zonnefilters kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar waarom wordt er een chemische filter toegevoegd aan een zonnebrand? Dit is o.a. om de vervelende witte waas weg te krijgen. Of om de SPF te verhogen. Factor 30 is het maximale wat je kan behalen met en fysische (minerale) filter. Dit beschermt tot 97%. Een hoge factor klink beter, omdat het hoger is, maar je kan nooit tot 100% bescherming behalen.

Waar moet je op letten bij zonnebrand filters?
Verschillende stoffen zijn chemisch. Een chemische filter absorbeert het koolstof, vanuit de UV straling, in de huid. Deze filters heten o.a. Ocitnoxate, Octorcrylene, Octisalate, Ethylhexyl salicylate, Avobenzone, Homosalate, 4-methylbenzyladine camphor, nano en Oxybenzone. De laatste 2 zijn uit weteschappelijk onderzoek als schadelijk bevonden. Het verstoort je hormoonhuishouding en is schadelijk voor je gezondheid. Maar ook voor de natuur. In Korea en Australië mag je niet met deze filters de zee in. Bij dode vissen en dode algen zijn deeltjes van deze filters gevonden.
Een fysische (minerale) filter weerkaatst de zon. Deze natuurlijke filters werken nooit irriterend voor de huid en zijn niet schadelijk voor je gezondheid of het milieu. Zo’n zonnefilter kan in vorm van een crème, die helaas wel een kleine witte waas geeft. Maar liever gezond en dat, dan andersom. Maar ook in vorm van een poeder. En ja die beschermt net zo goed als een crème. Sterker nog de Powder-Me SPF Poeder heeft zelfs het No Cancer Foundation Label, waar je niet zo gemakkelijk aan kan komen.
Wordt je wel bruin met een SPF Zonnebrand op?
Een SPF heeft invloed op de tijd die je in de zon kan zijn, zonder te verbranden. De vraag is eerst: hoe wordt je bruin? Er zijn cellen die zich in de huid bevinden en die Melanocyten genoemd worden. Deze maken Melanine (pigment) aan. Andere cellen, genaamd Keratinocyten nemen deze melanine (pigment) op en je bent bruin. Maar ook automatisch meer beschermt tegen verbranding door UV licht.
Waarom dan nog smeren of poederen? Dit deden ze vroeger toch ook weinig tot niet?
Vroeger zaten er meer Polyfenolen in onze voeding. Dit komt nog wel voor in onbespoten blauwe bessen, druiven en druivenpitten, alleen hebben we er dan kilo’s van nodig, dagelijks en een lange tijd achter elkaar, om het te laten werken als een SPF van binnen uit. Daarnaast zijn we in de winter en het voorjaar veel binnen en kan je huid niets opbouwen. De atmosfeer is veranderd, dus een beetje goede hulp kan je huid wel gebruiken. UV-A is ook altijd aanwezig en UV-B is meer aanwezig als het mooi weer is.
Heeft elke SPF zowel een UV-A als een UV-B filter?
Nee helaas niet. De meesten hebben alleen een UV-B filter. Toch mag het gewoon zonnebrand heten en kan er SPF op de buitenkant van de verpakking staan. UV-B zorgt in de huid voornamelijk voor een snelle aanmaak van Melanine (pigment). Terwijl UV-A dit langzamer op gang kan brengen, maar helaas wel sneller veroudering, huidschade en zelfs huidkanker kan veroorzaken. Ik heb een handig ezelbruggetje bedacht: UV-A = Aging, UV-B = Burning. UV-B zorgt dus voor het verbranden en snel bruin worden van je huid. Deze filter zit in alle zonnebrand crèmes. UV-A zorgt voor het bruine kleurtje wat je pas in de avond ziet, maar ook voor huidschade, helaas zit deze filter in maar weinig producten.
Neem ik vitamine D op als ik een SPF gebruik?
Vitamine D is verantwoordelijk voor stevige botten en tanden, sterke spieren, energie en een goede afweer.
Het klopt dat een SPF de aanmaak van vitamine D vermindert, omdat het UV straling tegen houdt. Maar geen enkele SPF werkt immers 100%. En ook als het bewolkt is zijn er UV stralen, waardoor je vaak wel vitamine D aanmaakt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het KWF dat er delen van het lichaam vergeten worden in te smeren, zoals oren, handen en voeten.
Persoonlijk ben ik meer van het smeren. Om het uur, want iedere SPF bouwt weer af. Dit doe je om huidschade te voorkomen. Want 2 jaar geleden heb ik juist een onderzoek van het KWF gelezen dat op handen, voeten en oren vaker huidkanker voorkomt.
Xanne’s advies
- Let bij het aanschaffen van zonnebrand op de ingredienten of stuur ons een foto van de ingredienten lijst.
- Let ook op de labels die erop staan; No Cancer Foundation Label, Dierproefvrij, Rafe-Free (dan mag je in de zee), UV-B filter, AV-A filter en PA++ (protecting aging)
- Twijfel je of je voldoende vitamine D binnen krijgt? Dan kan je bij ons een koude bloedtest laten doen. Door suppletie kan je je vitamine D aanvullen.
- Slik suppletie met Polifynolen om van binnen uit een natuurlijke SPF op te bouwen. https://www.xbeautywebshop.nl/product/opc-vitamine-c/
- Kijk eens op onze webshop voor het aanbod zonneproducten die je juiste filters hebben.
Het resultaat
Je huid blijft jonger en vitaler. Wil je meer tips over zonnebrand, suppletie of hoe jouw huid ervoor staat? Kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor jou

Ervaringen
VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!
Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!