Pigmentvlekken door parfum

Pigmentvlekken door parfum

BLOG | 16 oktober 2020

BERLOQUE DERMATITIS

Veel vrouwen, maar ook mannen hebben er last van: bruine vlekken in de hals. Deze goedaardige aandoening heet Berloque Dermatitis. Berloque in het Frans, of Berlock in het Duits betekent: ‘cosmetica’ of ‘sieraad’. De pigmentvlekken worden veroorzaakt door een combinatie van parfum en UV-licht.

Combinatie van parfum en zonlicht

Deze plekken worden vaak ontwikkeld in de zomer, maar ook wanneer je onder de zonnebank gaat, loop je het risico dat je deze pigmentvlekken krijgt. Dit komt door het spuiten van parfum in de hals, after shave op de kaaklijn of de verzorging van de huid met parfumhoudende producten. De combinatie van parfum en zonlicht veroorzaken pigmentvlekken.

Verdwijnen deze pigmentvlekken of zijn ze blijvend?

De stoffen die de huid gevoeliger maken voor zonlicht, heten furocoumarines. De huid wordt met name gevoeliger voor de UV-A stralen, die voor huidveroudering en huidaandoeningen kunnen zorgen. Furocoumarines komen voor in bepaalde plantensoorten en citrusvruchten. Vooral in de schil van de citrusvruchten zitten veel furocoumarines.

Citrusvruchten-extracten zijn vaak verwerkt in parfums, luchtverfrissers, aftershave, eau de colognes, zonneproducten, snelbruinende lotions, shampoos, zeepproducten en huishoudelijke reinigingsmiddelen. Door een product aan te brengen met furocoumarines en daarna in de zon te gaan, ontstaat er Berloque Dermatitis. De vlekken ontstaan meestal 24 tot 48 uur na blootstelling aan UV-stralen. Bij een ernstige reactie treden er acuut rode blaasjes of blaren op, die later donkere vlekjes achterlaten. De donkere vlekken kunnen op den duur vanzelf verdwijnen maar kunnen in sommige gevallen ook blijvend zijn. Daarom is het belangrijk dat je de pigmentvlekken probeert te voorkomen.

Hoe voorkom je pigmentvlekken door parfum?

Ga niet in de zon of onder de zonnebank als je hals, nek of kaaklijn is ingespoten of ingesmeerd met een parfum. Gebruik een goede zonnebrandcrème wanneer je in aanraking komt met zonlicht en smeer ook goed de hals in. Deze plek wordt vaak vergeten. Spuit daarnaast geen parfum meer in de hals, maar achter je oor, in je nek op de haargrens, in je haar of op je kleding.

Ook kun je kijken op de ingrediëntenlijst van je huidverzorgingsproducten of bodylotions. Soms lijkt iets ongeparfumeerd, maar is dit niet het geval. De belangrijkste ingrediënten waar je op moet letten zijn: Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene. Let ook op zonneproducten: ook deze kunnen parfum en alcohol bevatten.

Wat kun je eraan doen?

Lasertherapie wordt afgeraden, zeker in de hals. Het tijdelijk gebruik van producten die Hydrochinon bevatten, kan helpen. Deze stof ‘depigmenteert’ de huid doordat er minder pigment wordt aangemaakt.

Let wel op: het aanpakken van pigmentatie doe je buiten het zomerseizoen. Van oktober tot en met maart kun je de pigmentatie verminderen. In de zomer kun je dit beter niet doen en dit brengt ook weinig resultaat omdat de pigmentvlekken dan geen kans krijgen om te verminderen, door de continue stroom aan UV-stralen.

BENIEUWD NAAR DE OPLOSSING VOOR HUIDPROBLEMEN?

Benieuwd hoe je huidproblemen behandelt? Bijvoorbeeld een slappe huid of pigmentvlekken? Ontdek het hier!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Een juweel onder de huidverzorging: GOUD!

Goud in huidverzorging? Hoe kan dat en wat doet het met jouw huid? We vertellen het in onze blog. Lees meer!

Lees verder

’Mijn droge huid is eindelijk verleden tijd’

Louise (32) kampte al lang met een droge huid. Niets hielp, tot ze bij Xanne’s Beautysalon kwam. Lees hier hoe het nu met haar gaat!

Lees verder

Do’s en don’ts rondom een verslapte huid!

Heb jij last van een verslapte huid? Geen zorgen, er zijn mogelijkheden om het te verbeteren. Maar weet wat je wel en niet moet doen! Lees hier alles erover.

Lees verder

jane iredale Foundation test

Vind jij het lastig om een goede foundation te vinden bij jouw huidsoort, huidconditie en huidskleur? Lees meer!

Lees verder

Mesotherapie: dit is wat je moet weten!

Heb jij al gehoord van mesotherapie? Dit is een toegankelijke en innovatieve techniek om huidveroudering te verminderen. Lees meer!

Lees verder

De feiten en fabels over acne op een rij

Acne is een veel voorkomend huidprobleem, waar ook veel informatie over te vinden is. Dit zijn de feiten en fabels op een rijtje!

Lees verder

Xanne’s advies: zo verbeter je beschadigd haar

Weet jij hoe je beschadigd haar kunt herstellen? Xanne geeft je graag advies! In dit blogartikel lees je het complete advies.

Lees verder

Minder haargroei, meer zelfvertrouwen!

Haargroei is natuurlijk, maar soms ook ongewenst. Ook Nina was haar haargroei meer dan zat. De IPL-SHR-behandeling bood uitkomt. Lees meer!

Lees verder

Permanente make-up? Kies verstandig!

Zit jij na te denken om permanente make-up te laten zetten? Deze tips zijn nuttig om een goede keuze te kunnen maken! Lees hier meer.

Lees verder

Ervaringen

Mijn huid reageert altijd al erg heftig op producten. Na de eerste Bioface Lifting behandeling moest mijn huid behoorlijk wennen. Maar na advies en het behandelplan van Xanne werd mijn huid steeds rustiger en oogde verzorgde en stralender. Mijn doel..

- Gretha Meibos

Ik zou de Bodyscan aanbevelen bij anderen, want het is een goede check, maar bespreek het goed, want er komt veel informatie op je af. Ik zou over een jaar nog weleens willen kijken hoe het er dan voor staat. Eerst verder rustig herstellen en doorgaan met wat ik al doe.

- Annemarie

In 1 behandeling je haar weg werkt helaas niet zo, maar na een paar IPL-behandelingen met tussenpozen van 6 weken werd het resultaat steeds meer zichtbaar. De donkere haren verdwenen als sneeuw voor de zon en ik had het gewenste resultaat.

- René

Het duurde heel wat behandelingen voordat het effect had en de haren verdwenen, maar het resultaat mag er zijn! Geen huidirritaties meer en bijna geen haartjes meer te zien. Ik zou het iedereen aanraden om op een pijnloze manier van je ongewenste haargroei af te komen. Wat een gemak!

- Franciska

Ik had eerst heel erg last van een soort eczeem op mijn hoofdhuid. Toen heb ik bij Aline een hoofdhuidcontrole gehad met de Mediscope. Het advies gaat dus verder dan alleen in de salon.

- Marjan

Op dit moment doe ik de mesotherapie en XO Cell Plasma streaming om en om, en ik ben zeer content met het resultaat. Xanne is altijd bezig met vernieuwing op het gebied van huidverbetering, anti-aging en voedingsadviezen, en dit vind ik zo fijn aan haar.

- Ramona

Als je eenmaal jane iredale hebt geprobeerd, wil je nooit meer iets anders. Ik ben zelf echt verkocht en ik schaf geen ander soort make-up meer aan. Mijn huid verdraagt dit zó goed!

- Ramona

Xanne is een vakvrouw en weet waar ze het over heeft! Een bijzondere salon, die van alle markten thuis is. Zeker een aanrader!

- Lennard

Ik kom altijd bij Xanne of Aline te knippen. Dat bevalt mij erg goed, anders kwam ik toch niet weer. En ze heeft mij van mijn schilfers op mijn hoofd afgeholpen.

- Lennard

Ik ben sinds een aantal jaren klant bij Xanne. Zowel bij de kapsalon als de schoonheidsbehandelingen. Dit bevalt zeer goed. Xanne luistert goed naar wensen van de klant. En ze knipt natuurlijk goed! Zeer tevreden.

- Ymkje

Xanne’s Beautysalon, de enige salon waar ik vol. zelfvertrouwen weer naar buiten loop als ik er ben geweest.
Xanne luistert, geeft advies wanneer ik daar om vraag en pas als echt duidelijk is wat er moet gebeuren gaat ze aan de slag! Xanne neemt dus echt de tijd in de voorbereiding. Erg prettig! Ze neemt echt de tijd voor mij en zorgt altijd weer voor een top resultaat met de juiste producten, wat er voor zorgt dat ik graag terug kom! Bedankt Xanne.

- Ineke

Al lange tijd zat ik er tegenaan te hikken dat het toch eens tijd werd om met regelmaat een schoonheidsspecialiste te gaan bezoeken. Ik liep tegen de vijftig en mijn huid werd minder en mijn rimpels meer. Ik kon geen salon vinden die bij mij past. De schoonheidsspecialistes zaten zelf vaak onder de make-up en/of ze deden erg gemaakt. Ik voel me daar niet bij thuis. Nu heb ik sinds anderhalf jaar Xanne; wat een verademing. Eerlijk advies, geweldige producten voor thuis, geen opdringerige verkooptrucjes en, niet geheel onbelangrijk, mijn huid is flink opgeknapt. Xanne is heel professioneel en een lieve schat. De behandelingen zijn een feestje!

- Marguérite

VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!

Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!