Pigmentvlekken door parfum

Pigmentvlekken door parfum

BLOG | 16 oktober 2020

BERLOQUE DERMATITIS

Veel vrouwen, maar ook mannen hebben er last van: bruine vlekken in de hals. Deze goedaardige aandoening heet Berloque Dermatitis. Berloque in het Frans, of Berlock in het Duits betekent: ‘cosmetica’ of ‘sieraad’. De pigmentvlekken worden veroorzaakt door een combinatie van parfum en UV-licht.

Combinatie van parfum en zonlicht

Deze plekken worden vaak ontwikkeld in de zomer, maar ook wanneer je onder de zonnebank gaat, loop je het risico dat je deze pigmentvlekken krijgt. Dit komt door het spuiten van parfum in de hals, after shave op de kaaklijn of de verzorging van de huid met parfumhoudende producten. De combinatie van parfum en zonlicht veroorzaken pigmentvlekken.

Verdwijnen deze pigmentvlekken of zijn ze blijvend?

De stoffen die de huid gevoeliger maken voor zonlicht, heten furocoumarines. De huid wordt met name gevoeliger voor de UV-A stralen, die voor huidveroudering en huidaandoeningen kunnen zorgen. Furocoumarines komen voor in bepaalde plantensoorten en citrusvruchten. Vooral in de schil van de citrusvruchten zitten veel furocoumarines.

Citrusvruchten-extracten zijn vaak verwerkt in parfums, luchtverfrissers, aftershave, eau de colognes, zonneproducten, snelbruinende lotions, shampoos, zeepproducten en huishoudelijke reinigingsmiddelen. Door een product aan te brengen met furocoumarines en daarna in de zon te gaan, ontstaat er Berloque Dermatitis. De vlekken ontstaan meestal 24 tot 48 uur na blootstelling aan UV-stralen. Bij een ernstige reactie treden er acuut rode blaasjes of blaren op, die later donkere vlekjes achterlaten. De donkere vlekken kunnen op den duur vanzelf verdwijnen maar kunnen in sommige gevallen ook blijvend zijn. Daarom is het belangrijk dat je de pigmentvlekken probeert te voorkomen.

Hoe voorkom je pigmentvlekken door parfum?

Ga niet in de zon of onder de zonnebank als je hals, nek of kaaklijn is ingespoten of ingesmeerd met een parfum. Gebruik een goede zonnebrandcrème wanneer je in aanraking komt met zonlicht en smeer ook goed de hals in. Deze plek wordt vaak vergeten. Spuit daarnaast geen parfum meer in de hals, maar achter je oor, in je nek op de haargrens, in je haar of op je kleding.

Ook kun je kijken op de ingrediëntenlijst van je huidverzorgingsproducten of bodylotions. Soms lijkt iets ongeparfumeerd, maar is dit niet het geval. De belangrijkste ingrediënten waar je op moet letten zijn: Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene. Let ook op zonneproducten: ook deze kunnen parfum en alcohol bevatten.

Wat kun je eraan doen?

Lasertherapie wordt afgeraden, zeker in de hals. Het tijdelijk gebruik van producten die Hydrochinon bevatten, kan helpen. Deze stof ‘depigmenteert’ de huid doordat er minder pigment wordt aangemaakt.

Let wel op: het aanpakken van pigmentatie doe je buiten het zomerseizoen. Van oktober tot en met maart kun je de pigmentatie verminderen. In de zomer kun je dit beter niet doen en dit brengt ook weinig resultaat omdat de pigmentvlekken dan geen kans krijgen om te verminderen, door de continue stroom aan UV-stralen.

BENIEUWD NAAR DE OPLOSSING VOOR HUIDPROBLEMEN?

Benieuwd hoe je huidproblemen behandelt? Bijvoorbeeld een slappe huid of pigmentvlekken? Ontdek het hier!

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

Permanente make-up? Kies verstandig!

Zit jij na te denken om permanente make-up te laten zetten? Deze tips zijn nuttig om een goede keuze te kunnen maken! Lees hier meer.

Lees verder

BIAB of gelpolish: alle misvattingen op een rijtje!

BIAB of gelpolish: weet jij eigenlijk wat hierover waar is? In dit artikel worden alle misvattingen over de behandelingen opgehelderd!

Lees verder

Een lashlift? Weet wat je wel en niet moet doen!

Weet jij wat je moet doen na een lashlift? In dit artikel lees je de do’s en dont’s op gebied van deze behandeling!

Lees verder

Droge huid verbeteren? Zo doe je dat!

Je bent helemaal klaar met je droge huid. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing! Lees hier meer.

Lees verder

‘Mijn eczeem is flink verminderd, ik voel mij stukken beter’

Anouk had veel last van eczeem op haar hoofdhuid. Lees hier hoe zij het probleem liet aanpakken.

Lees verder

Anti-aging: onwaarheden opgehelderd!

Wat zou je je huidveroudering graag zien verdwijnen. Met de goede anti-aging verzorging kom je al een heel eind! Maar wat is hierover eigenlijk waar en niet waar? Lees het hier.

Lees verder

Wat je moet weten over… make-up en huidverzorging

Lees hier de belangrijkste tips rondom make-up en huidverzorging.

Lees verder

De 5 beste (?) tips tegen pigmentvlekken

Welke tips tegen pigmentvlekken werken nu echt? Lees het hier.

Lees verder

Xanne’s advies: oplossingen bij haaruitval

Er zijn oplossingen voor haaruitval, Xanne denkt met je mee.

Lees verder

Ervaringen

Mijn huid reageert altijd al erg heftig op producten. Na de eerste Bioface Lifting behandeling moest mijn huid behoorlijk wennen. Maar na advies en het behandelplan van Xanne werd mijn huid steeds rustiger en oogde verzorgde en stralender. Mijn doel..

- Gretha Meibos

Ik zou de Bodyscan aanbevelen bij anderen, want het is een goede check, maar bespreek het goed, want er komt veel informatie op je af. Ik zou over een jaar nog weleens willen kijken hoe het er dan voor staat. Eerst verder rustig herstellen en doorgaan met wat ik al doe.

- Annemarie

In 1 behandeling je haar weg werkt helaas niet zo, maar na een paar IPL-behandelingen met tussenpozen van 6 weken werd het resultaat steeds meer zichtbaar. De donkere haren verdwenen als sneeuw voor de zon en ik had het gewenste resultaat.

- René

Het duurde heel wat behandelingen voordat het effect had en de haren verdwenen, maar het resultaat mag er zijn! Geen huidirritaties meer en bijna geen haartjes meer te zien. Ik zou het iedereen aanraden om op een pijnloze manier van je ongewenste haargroei af te komen. Wat een gemak!

- Franciska

Ik had eerst heel erg last van een soort eczeem op mijn hoofdhuid. Toen heb ik bij Aline een hoofdhuidcontrole gehad met de Mediscope. Het advies gaat dus verder dan alleen in de salon.

- Marjan

Op dit moment doe ik de mesotherapie en XO Cell Plasma streaming om en om, en ik ben zeer content met het resultaat. Xanne is altijd bezig met vernieuwing op het gebied van huidverbetering, anti-aging en voedingsadviezen, en dit vind ik zo fijn aan haar.

- Ramona

Als je eenmaal jane iredale hebt geprobeerd, wil je nooit meer iets anders. Ik ben zelf echt verkocht en ik schaf geen ander soort make-up meer aan. Mijn huid verdraagt dit zó goed!

- Ramona

Xanne is een vakvrouw en weet waar ze het over heeft! Een bijzondere salon, die van alle markten thuis is. Zeker een aanrader!

- Lennard

Ik kom altijd bij Xanne of Aline te knippen. Dat bevalt mij erg goed, anders kwam ik toch niet weer. En ze heeft mij van mijn schilfers op mijn hoofd afgeholpen.

- Lennard

Ik ben sinds een aantal jaren klant bij Xanne. Zowel bij de kapsalon als de schoonheidsbehandelingen. Dit bevalt zeer goed. Xanne luistert goed naar wensen van de klant. En ze knipt natuurlijk goed! Zeer tevreden.

- Ymkje

Xanne’s Beautysalon, de enige salon waar ik vol. zelfvertrouwen weer naar buiten loop als ik er ben geweest.
Xanne luistert, geeft advies wanneer ik daar om vraag en pas als echt duidelijk is wat er moet gebeuren gaat ze aan de slag! Xanne neemt dus echt de tijd in de voorbereiding. Erg prettig! Ze neemt echt de tijd voor mij en zorgt altijd weer voor een top resultaat met de juiste producten, wat er voor zorgt dat ik graag terug kom! Bedankt Xanne.

- Ineke

Al lange tijd zat ik er tegenaan te hikken dat het toch eens tijd werd om met regelmaat een schoonheidsspecialiste te gaan bezoeken. Ik liep tegen de vijftig en mijn huid werd minder en mijn rimpels meer. Ik kon geen salon vinden die bij mij past. De schoonheidsspecialistes zaten zelf vaak onder de make-up en/of ze deden erg gemaakt. Ik voel me daar niet bij thuis. Nu heb ik sinds anderhalf jaar Xanne; wat een verademing. Eerlijk advies, geweldige producten voor thuis, geen opdringerige verkooptrucjes en, niet geheel onbelangrijk, mijn huid is flink opgeknapt. Xanne is heel professioneel en een lieve schat. De behandelingen zijn een feestje!

- Marguérite

VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!

Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!