
Voorjaarszon is schadelijker dan we denken
Voorjaarszon is schadelijker dan we denken
Het voorjaar is begonnen en we mogen massaal weer genieten van het mooie weer. Echter waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu al voor beschadiging aan de huid door de zon. De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, waarschuwt het instituut. “Geniet maar verbrand niet”, raadt het iedereen aan.

‘Ik verbrand niet, dus ik hoef niet te smeren’
Xanne Braam van Xanne’s Beautysalon licht toe: “Wat veel mensen denken, is dat ze zichzelf niet hoeven in te smeren met een factor, omdat ze zelden verbranden. Dit is verkeerd gedacht. Een factor beschermt niet alleen tegen verbranden, maar het beschermt ook tegen DNA-schade.”
Verschil tussen UV-A en UV-B
De laatste 10 jaar zijn er niet echt spectaculaire ontwikkelingen geweest op dit gebied. Het wachten is op
UV-stralen bestaan uit UV-A, UV-B en UV-C. De laatste is het meest schadelijk en agressief, maar deze straling wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag. Het zonlicht dat wij op onze huid krijgen, bestaat uit UV-A en UV-B. Deze kunnen beiden verschillende effecten veroorzaken. Een ezelsbruggetje om die effecten te onthouden is:
UV-A staat voor Aging, UV-B staat voor Burning. UV-B kan ervoor zorgen dat je verbrandt. UV-A veroorzaakt veroudering. Dit kan zich ontwikkelen in pigmentvlekken, rimpels en uitdroging, maar uiteindelijk ook in andere DNA-schade, zoals in het ergste geval dat je cellen een eigen leven gaan leiden.
Huidveroudering door UV-straling
Wanneer de eerste zonnestralen Nederland bereiken, wil iedereen zo snel mogelijk een bruin tintje opbouwen. Maar Xanne Braam waarschuwt voor huidveroudering door te zonnen: “wat veel mensen niet weten is dat je door straling van zonlicht niet alleen sneller kans hebt op huidkanker, maar dat het ook vervroegde huidveroudering, een slappe huid en rimpels veroorzaakt. De gevolgen van blootstelling aan UV-straling zijn rimpels, pigmentvlekjes en de huid wordt slap door de afbraak van de elastinevezels. Denk aan een elastiekje dat lang in de zon heeft gelegen: waar het eerst veerkrachtig en flexibel was, is het nu slap en kruimelig. Zo werkt het ook met de huid.”
Je huid heeft een soort geheugen en slaat op hoe vaak je bent verbrand. Op de plekken waar je huid al eens is verbrand, blijft de huid voor altijd gevoeliger voor de zon. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in hun kindertijd drie keer erg verbrand zijn geweest, dat zij op latere leeftijd vijf keer meer kans hebben op huidkanker.
De goede kant van zonlicht
Zonlicht heeft ook goede kanten. UV-straling heeft een ontstekingsremmende werking op de huid, mits het goed gedoseerd is. Daarnaast is het essentieel voor de aanmaak van vitamine D in het menselijk lichaam, wat weer essentieel is voor de botten en tanden. Met een goede factor (minstens SPF 30) filter je de juiste hoeveelheid UV-straling.
Belangrijke tip!
Het advies van o.a. het KWF is om minimaal te kiezen voor SPF 30 als je gaat zonnen. Breng de zonnebrandcrème regelmatig aan. Zo ben je er zeker van dat je goed beschermd bent. Het wordt aangeraden om in ieder geval iedere twee uur in te smeren maar het liefst vaker. Heb je een huidtype dat snel verbrandt? Dan is een hogere factor natuurlijk altijd beter, maar wees ervan bewust dat er geen enkel product met SPF is dat alle UV stralen absorbeert.
“Zit er verschil tussen zonnebrandcrèmes en wordt ik wel bruin als ik smeer?”
Ja, je wordt minder snel bruin, maar wel dieper en mooier en het blijft langer zitten. Vooral op lange termijn krijg je minder snel veroudering van de huid. Het is dus slecht voor het uiterlijk en de gezondheid van de huid om nit te smeren.
Een goede zonnebrandcrème beschermd tegen alle soorten UV straling. Hoe hoog je SPF moet zijn, hangt van je huidtype af. Een beschermingsfactor moet dus met zorg worden gekozen. Er zit wel degelijk verschil tussen zonnebrandcrèmes. De manier voor op de SPF gemaakt wordt kan verschillen. Zit er Zinkoxide in de zonnebrandcrème, dan heb je een natuurlijke zonnefilter en minder snel allergieën of bultjes. Door ginsengextracten versterk je de teint en zorg je voor een langdurige bruining. Daarnaast kunnen er werkstoffen in zonnebrandcrèmes verwerkt worden om uitdroging en biochemische processen in en op de huid te voorkomen. Laat je dus goed adviseren. Neem gerust contact op met Xanne’s Beautysalon om het juiste advies te winnen.
Geniet van de mooiste kant van de zon!
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor jou

Ervaringen
VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!
Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!