Wat gebeurt er in de overgang?

Wat gebeurt er in de overgang?

BLOG | 30 april 2018

Om te begrijpen wat de overgang is beginnen we bij de geboorte.

Bij je geboorte kreeg je miljoenen eicellen mee waarvan er gedurende je kindertijd al heel veel op natuurlijke wijze verloren zijn gaan. Tijdens je puberteit kwam er een proces op gang dat lichaam en geest aanzette tot doorgroeien naar de volgende fase in je leven. Je eierstokken werden aangezet om oestrogeen en progesteron aan te maken.

Oestrogenen zorgden o.a. voor het rijpen van de eicellen. Werd een eicel niet bevrucht dan werd deze door het lichaam afgestoten: de menstruatie. Daarnaast zorgden oestrogenen ook voor uiterlijke veranderingen: borstontwikkeling, schaamhaar.

Het duurde een aantal jaren voor de hormoonhuishouding stabiel was en je je eigen ritme had gevonden. Je herinnert je misschien nog wel de lichamelijke en geestelijke verschijnselen uit die tijd. Het groeien van je borsten, je huilbuien, stemmingswisselingen, moeheid, je afzetten tegen het kind zijn, je eerste menstruatie etc. Kort gezegd: “het echte leven dat voor de deur stond”.

Vruchtbare fase. Eenmaal toegerust met de mogelijkheid leven door te kunnen geven, kon je zwanger worden en een kind baren. Je lichaam was ook hier in staat te zorgen voor voldoende hormonen om het nieuwe leven in goede gezondheid te laten groeien en je voor te bereiden op het moederschap.

De overgang De overgang laat je weer afscheid nemen van je vruchtbare fase. Om die aanpassingen te maken hebben je lichaam en geest heel wat werk te verzetten.

Vijf tot tien jaar voor je laatste menstruatie een feit is, begin je al eisprongen en menstruaties over te slaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuur vanaf het 38e levensjaar eicellen in versneld tempo laat verdwijnen. De aanmaak van oestrogeen en progesteron door de eierstokken verliest het oude patroon en zal uiteindelijk zo ver afnemen dat je menstruatie definitief stopt. Voor maar weinig vrouwen is dit proces een rustige en geleidelijke fase. Heel vaak gaat het gepaard met pieken en dalen in je hormoonhuishouding en geeft het uiteenlopende lichamelijke en geestelijke verschijnselen. Oestrogeen daalt vaak pas kort voor je feitelijke menopauze ( = de dag van je laatste menstruatie).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de overgang een normaal levensproces is, dat nodig is voor de rest van je leven. Je wordt als het ware weer jezelf. Het is tijd om je leven in te richten naar je nieuwe inzichten die zullen ontstaan in de loop van de overgang.

Minder leuk is, dat wanneer je net uit deze ups en downs bent geklommen en je in de spiegel kijkt, je moet vaststellen dat ook daar veel veranderd is. Het verouderingsproces gaat ineens wel héél snel! Hebben we daar nu al die jaren zo ons best voor gedaan met de zorg voor de kinderen, het huishouden, werk, partner tevreden houden etc. Nu je eindelijk tijd hebt voor jezelf hoor je ineens bij “de oudere”.

Gelukkig is tegenwoordig het huidige vijftig het nieuwe 40 en kunnen we dit ook zichtbaar maken met behulp van de juiste huidverzorging. Tijdens de overgang verandert de structuur van je huid, deze wordt droger, er ontstaan ongewenste pigmentvlekjes en in het ergste geval ook nog plaatselijke ontstekingen. Een couperose huid kan omslaan in rosacea. Dit alles heeft te maken met je hormonen die niet in balans zijn. Je huid heeft  in deze fase behoefte  aan andere verzorgingsproducten, omdat er minder Hyaluronzuur aangemaakt wordt. Hyaluronzuur is één van de belangrijkste componenten van het bindweefsel en draagt o.a. zorg voor het vochtgehalte in je huid.

Door de jaren heen heeft de huid al veel beschadigingen ontvangen; UV straling, stress, puistjes, alcohol, nicotine. De huid is verzuurd, verklevingen krijgen de overhand en je huid zakt uiteindelijk als een pudding in elkaar. De eerste 5 jaar na de menopauze reduceert je huid met 30%. Om dat goed op te kunnen vangen heb je qua huidverzorging een andere aanpak nodig dan dat je tot nu toe gewend was.

Maar we zijn er nog niet. In de tweede helft na de menopauze wordt alles nog trager (stofwisseling, celdeling) met als gevolg dat veel vrouwen in gewicht toenemen.

Nu is het echt tijd om de schade die ontstaan is op een eerlijke en goede manier van de hand te doen. Dit is zeker nog mogelijk, ook zonder operatie. Misschien duurt het wat langer dan toen je jonger was, maar huidverbetering is absoluut haalbaar.

Iedere vrouw wil toch stralen na haar 50e levensjaar? Deynique Cosmetica heeft zich gespecialiseerd in de ouder wordende huid. Met een persoonlijk op jouw huid aangepaste verzorging, zorgen we ervoor dat je er over 5 jaar jonger uitziet dan vandaag!

Deze fase gaan we gezamenlijk tegemoet.
Persoonlijk advies? Dat kan tijdens een
gratis en vrijblijvend intakegesprek.

Deel dit bericht op:

Ook interessant voor jou

’Mijn droge huid is eindelijk verleden tijd’

Louise (32) kampte al lang met een droge huid. Niets hielp, tot ze bij Xanne’s Beautysalon kwam. Lees hier hoe het nu met haar gaat!

Lees verder

Do’s en don’ts rondom een verslapte huid!

Heb jij last van een verslapte huid? Geen zorgen, er zijn mogelijkheden om het te verbeteren. Maar weet wat je wel en niet moet doen! Lees hier alles erover.

Lees verder

jane iredale Foundation test

Vind jij het lastig om een goede foundation te vinden bij jouw huidsoort, huidconditie en huidskleur? Lees meer!

Lees verder

Mesotherapie: dit is wat je moet weten!

Heb jij al gehoord van mesotherapie? Dit is een toegankelijke en innovatieve techniek om huidveroudering te verminderen. Lees meer!

Lees verder

De feiten en fabels over acne op een rij

Acne is een veel voorkomend huidprobleem, waar ook veel informatie over te vinden is. Dit zijn de feiten en fabels op een rijtje!

Lees verder

Xanne’s advies: zo verbeter je beschadigd haar

Weet jij hoe je beschadigd haar kunt herstellen? Xanne geeft je graag advies! In dit blogartikel lees je het complete advies.

Lees verder

Minder haargroei, meer zelfvertrouwen!

Haargroei is natuurlijk, maar soms ook ongewenst. Ook Nina was haar haargroei meer dan zat. De IPL-SHR-behandeling bood uitkomt. Lees meer!

Lees verder

Permanente make-up? Kies verstandig!

Zit jij na te denken om permanente make-up te laten zetten? Deze tips zijn nuttig om een goede keuze te kunnen maken! Lees hier meer.

Lees verder

BIAB of gelpolish: alle misvattingen op een rijtje!

BIAB of gelpolish: weet jij eigenlijk wat hierover waar is? In dit artikel worden alle misvattingen over de behandelingen opgehelderd!

Lees verder

Ervaringen

Mijn huid reageert altijd al erg heftig op producten. Na de eerste Bioface Lifting behandeling moest mijn huid behoorlijk wennen. Maar na advies en het behandelplan van Xanne werd mijn huid steeds rustiger en oogde verzorgde en stralender. Mijn doel..

- Gretha Meibos

Ik zou de Bodyscan aanbevelen bij anderen, want het is een goede check, maar bespreek het goed, want er komt veel informatie op je af. Ik zou over een jaar nog weleens willen kijken hoe het er dan voor staat. Eerst verder rustig herstellen en doorgaan met wat ik al doe.

- Annemarie

In 1 behandeling je haar weg werkt helaas niet zo, maar na een paar IPL-behandelingen met tussenpozen van 6 weken werd het resultaat steeds meer zichtbaar. De donkere haren verdwenen als sneeuw voor de zon en ik had het gewenste resultaat.

- René

Het duurde heel wat behandelingen voordat het effect had en de haren verdwenen, maar het resultaat mag er zijn! Geen huidirritaties meer en bijna geen haartjes meer te zien. Ik zou het iedereen aanraden om op een pijnloze manier van je ongewenste haargroei af te komen. Wat een gemak!

- Franciska

Ik had eerst heel erg last van een soort eczeem op mijn hoofdhuid. Toen heb ik bij Aline een hoofdhuidcontrole gehad met de Mediscope. Het advies gaat dus verder dan alleen in de salon.

- Marjan

Op dit moment doe ik de mesotherapie en XO Cell Plasma streaming om en om, en ik ben zeer content met het resultaat. Xanne is altijd bezig met vernieuwing op het gebied van huidverbetering, anti-aging en voedingsadviezen, en dit vind ik zo fijn aan haar.

- Ramona

Als je eenmaal jane iredale hebt geprobeerd, wil je nooit meer iets anders. Ik ben zelf echt verkocht en ik schaf geen ander soort make-up meer aan. Mijn huid verdraagt dit zó goed!

- Ramona

Xanne is een vakvrouw en weet waar ze het over heeft! Een bijzondere salon, die van alle markten thuis is. Zeker een aanrader!

- Lennard

Ik kom altijd bij Xanne of Aline te knippen. Dat bevalt mij erg goed, anders kwam ik toch niet weer. En ze heeft mij van mijn schilfers op mijn hoofd afgeholpen.

- Lennard

Ik ben sinds een aantal jaren klant bij Xanne. Zowel bij de kapsalon als de schoonheidsbehandelingen. Dit bevalt zeer goed. Xanne luistert goed naar wensen van de klant. En ze knipt natuurlijk goed! Zeer tevreden.

- Ymkje

Xanne’s Beautysalon, de enige salon waar ik vol. zelfvertrouwen weer naar buiten loop als ik er ben geweest.
Xanne luistert, geeft advies wanneer ik daar om vraag en pas als echt duidelijk is wat er moet gebeuren gaat ze aan de slag! Xanne neemt dus echt de tijd in de voorbereiding. Erg prettig! Ze neemt echt de tijd voor mij en zorgt altijd weer voor een top resultaat met de juiste producten, wat er voor zorgt dat ik graag terug kom! Bedankt Xanne.

- Ineke

Al lange tijd zat ik er tegenaan te hikken dat het toch eens tijd werd om met regelmaat een schoonheidsspecialiste te gaan bezoeken. Ik liep tegen de vijftig en mijn huid werd minder en mijn rimpels meer. Ik kon geen salon vinden die bij mij past. De schoonheidsspecialistes zaten zelf vaak onder de make-up en/of ze deden erg gemaakt. Ik voel me daar niet bij thuis. Nu heb ik sinds anderhalf jaar Xanne; wat een verademing. Eerlijk advies, geweldige producten voor thuis, geen opdringerige verkooptrucjes en, niet geheel onbelangrijk, mijn huid is flink opgeknapt. Xanne is heel professioneel en een lieve schat. De behandelingen zijn een feestje!

- Marguérite

VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!

Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!