
Wat gebeurt er in de overgang?
Wat gebeurt er in de overgang?
Om te begrijpen wat de overgang is beginnen we bij de geboorte.
Bij je geboorte kreeg je miljoenen eicellen mee waarvan er gedurende je kindertijd al heel veel op natuurlijke wijze verloren zijn gaan. Tijdens je puberteit kwam er een proces op gang dat lichaam en geest aanzette tot doorgroeien naar de volgende fase in je leven. Je eierstokken werden aangezet om oestrogeen en progesteron aan te maken.

Oestrogenen zorgden o.a. voor het rijpen van de eicellen. Werd een eicel niet bevrucht dan werd deze door het lichaam afgestoten: de menstruatie. Daarnaast zorgden oestrogenen ook voor uiterlijke veranderingen: borstontwikkeling, schaamhaar.
Het duurde een aantal jaren voor de hormoonhuishouding stabiel was en je je eigen ritme had gevonden. Je herinnert je misschien nog wel de lichamelijke en geestelijke verschijnselen uit die tijd. Het groeien van je borsten, je huilbuien, stemmingswisselingen, moeheid, je afzetten tegen het kind zijn, je eerste menstruatie etc. Kort gezegd: “het echte leven dat voor de deur stond”.
Vruchtbare fase. Eenmaal toegerust met de mogelijkheid leven door te kunnen geven, kon je zwanger worden en een kind baren. Je lichaam was ook hier in staat te zorgen voor voldoende hormonen om het nieuwe leven in goede gezondheid te laten groeien en je voor te bereiden op het moederschap.
De overgang De overgang laat je weer afscheid nemen van je vruchtbare fase. Om die aanpassingen te maken hebben je lichaam en geest heel wat werk te verzetten.
Vijf tot tien jaar voor je laatste menstruatie een feit is, begin je al eisprongen en menstruaties over te slaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de natuur vanaf het 38e levensjaar eicellen in versneld tempo laat verdwijnen. De aanmaak van oestrogeen en progesteron door de eierstokken verliest het oude patroon en zal uiteindelijk zo ver afnemen dat je menstruatie definitief stopt. Voor maar weinig vrouwen is dit proces een rustige en geleidelijke fase. Heel vaak gaat het gepaard met pieken en dalen in je hormoonhuishouding en geeft het uiteenlopende lichamelijke en geestelijke verschijnselen. Oestrogeen daalt vaak pas kort voor je feitelijke menopauze ( = de dag van je laatste menstruatie).
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de overgang een normaal levensproces is, dat nodig is voor de rest van je leven. Je wordt als het ware weer jezelf. Het is tijd om je leven in te richten naar je nieuwe inzichten die zullen ontstaan in de loop van de overgang.
Minder leuk is, dat wanneer je net uit deze ups en downs bent geklommen en je in de spiegel kijkt, je moet vaststellen dat ook daar veel veranderd is. Het verouderingsproces gaat ineens wel héél snel! Hebben we daar nu al die jaren zo ons best voor gedaan met de zorg voor de kinderen, het huishouden, werk, partner tevreden houden etc. Nu je eindelijk tijd hebt voor jezelf hoor je ineens bij “de oudere”.
Gelukkig is tegenwoordig het huidige vijftig het nieuwe 40 en kunnen we dit ook zichtbaar maken met behulp van de juiste huidverzorging. Tijdens de overgang verandert de structuur van je huid, deze wordt droger, er ontstaan ongewenste pigmentvlekjes en in het ergste geval ook nog plaatselijke ontstekingen. Een couperose huid kan omslaan in rosacea. Dit alles heeft te maken met je hormonen die niet in balans zijn. Je huid heeft in deze fase behoefte aan andere verzorgingsproducten, omdat er minder Hyaluronzuur aangemaakt wordt. Hyaluronzuur is één van de belangrijkste componenten van het bindweefsel en draagt o.a. zorg voor het vochtgehalte in je huid.
Door de jaren heen heeft de huid al veel beschadigingen ontvangen; UV straling, stress, puistjes, alcohol, nicotine. De huid is verzuurd, verklevingen krijgen de overhand en je huid zakt uiteindelijk als een pudding in elkaar. De eerste 5 jaar na de menopauze reduceert je huid met 30%. Om dat goed op te kunnen vangen heb je qua huidverzorging een andere aanpak nodig dan dat je tot nu toe gewend was.
Maar we zijn er nog niet. In de tweede helft na de menopauze wordt alles nog trager (stofwisseling, celdeling) met als gevolg dat veel vrouwen in gewicht toenemen.
Nu is het echt tijd om de schade die ontstaan is op een eerlijke en goede manier van de hand te doen. Dit is zeker nog mogelijk, ook zonder operatie. Misschien duurt het wat langer dan toen je jonger was, maar huidverbetering is absoluut haalbaar.
Iedere vrouw wil toch stralen na haar 50e levensjaar? Deynique Cosmetica heeft zich gespecialiseerd in de ouder wordende huid. Met een persoonlijk op jouw huid aangepaste verzorging, zorgen we ervoor dat je er over 5 jaar jonger uitziet dan vandaag!
Deze fase gaan we gezamenlijk tegemoet.
Persoonlijk advies? Dat kan tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek.
Deel dit bericht op:
Ook interessant voor jou

Ervaringen
VRAAG ONS GRATIS
MAGAZINE AAN!
Heb jij ons eigen magazine al gelezen? Hij
staat boordevol (huid)tips, producten en
ervaringsverhalen. Vraag hem hier gratis aan!